Бизнес-портал fdlx.com

Чим відрізняється кулон від медальйону та підвіски

Ювелірам відомі найдрібніші особливості кожного виду прикрас. А от для пересічного користувача деякі з них на перший погляд залишаються непомітними. Як-от відмінності між кулоном, медальйоном і підвіскою.

Кулони

Ювелірні прикраси разом з ланцюжком або шнурком носяться на шиї. Найчастіше їх виготовляють із золота або срібла, інкрустують дорогоцінним камінням.

Сьогодні в тренді прикраси в класичному стилі та цікаві дизайнерські варіанти:

На ланцюжку може бути лише одна прикраса. Зазвичай вона є яскравим акцентом в образі, гарно переливається і привертає до себе увагу.

Медальйони

Назва зародилась ще в Давньому Римі, де медальйонами називали круглі медалі, які вручали героям воєнних дій після перемоги. Згодом у Європі прикраса круглої або овальної форми використовувалась представниками знаті для зберігання портретів і волосся коханих людей. Іноді під замовлення виготовлялись медальйони з двома знімками усередині.

У давніші часи медальйони носили на одязі, поясі або в кишені. Триста років тому у моді були вироби, що обертались навколо осі. Прикраси емалювались, чорнились, полірувались, інкрустувались перлинами й дорогоцінним камінням.

Сьогодні медальйони носять переважно на шиї, і лише іноді як підвіску на браслеті. На відміну від кулонів, вони містять портрети, ініціали або схематичні ескізи будь-якої історичної події. Сучасні вироби бувають як розкішними, так і невеликими, лаконічними. Вони вдало поєднуються зі светрами, сукнями, ажурними блузками, жакетами.

Підвіски

Своєрідні підвіски носили ще печерні люди. Ікла, кігті вбитих тварин демонстрували силу їх власника або ж вказували на суспільний статус. З появою металів їх почали виготовляти з міді та бронзи.

Назва прикраси з’явилась у Середньовіччі. У той час підвісками називали тверді наконечники на мотузках, якими підв’язували одяг. З появою ґудзиків вироби почали використовувати як окремі декоративні прикраси для взуття, одягу.

Сьогодні для виготовлення підвісок виробники використовують як дорогоцінні метали, каміння, так і біжутерні сплави, шкіру, пластик, бісер, дерево, мушлі. Дехто виготовляє прикраси власноруч. На відміну від кулона і медальйона, їх можна використовувати відразу декілька. Підвіски чіпляють до сумок, капелюшків, взуття, одягу, браслетів, ланцюжків, брошок.