Бизнес-портал fdlx.com

Як вигідно купити автомобіль

Під час ухвалення фінансових рішень, що стосуються купівлі автомобіля, важливо тримати свої емоції під контролем і підійти до справи з усією відповідальністю. Ось кілька фінансових порад.  Найчастіше люди думають, що автомобіль – це їхній актив. Але насправді активом автомобіль буде тільки в тому разі, якщо ви використовуватимете його, наприклад, як таксі або для доставки товару, і при цьому доходи перевищуватимуть витрати. Тобто, якщо авто приноситиме вам прибуток.

Якщо ж ви збираєтеся використовувати автомобіль для власних потреб, то машина буде вашим пасивом, тому що крім того, що машина не приносить вам грошей, вона вимагає постійних додаткових витрат на своє утримання. Тому головне завдання на першому етапі під час купівлі автомобіля – вирішити, яку суму ви можете собі дозволити, і дотримуватися цієї планки…

Порахуйте всі витрати на володіння та експлуатацію автомобіля. Крім вартості самого автомобіля, регулярні витрати також включають технічне обслуговування, дорожні збори, страховку, паливо, ремонт. Подумайте, чи потягне всі ці витрати ваш гаманець. Якщо ви мрієте про купівлю нового автомобіля з салону, то тут треба чітко усвідомлювати той факт, що новий автомобіль, тільки-но виїжджає з салону, втрачає в ціні щонайменше 10%, а за рік використання ще 20% (різні моделі авто дешевшають по-різному).

Рішення про кредит не повинне бути спонтанним

Перед тим, як узяти на себе кредитні зобов’язання, треба обрати найвигідніший для вас варіант. А варіанти тут такі. Ви берете кредит у самому автосалоні. Зазвичай у цьому випадку вам треба буде обирати з готових кредитних пропозицій кількох банків-партнерів дилера. Найчастіше дилери мають спеціальні домовленості з банками, і можуть запропонувати вам вигідні умови кредитування. Іноді за цих обставин ви можете розраховувати на більш виграшні умови кредитування на певну лінійку автомобілів, окремі моделі або комплектації. Якщо це ті моделі, які вас влаштовують, то, можливо, це якраз ваш варіант. Тому звертайте увагу на ці речі – можливо, такий кредит коштуватиме дешевше.

В іншому випадку ви завчасно знайомитеся з пропозиціями банків, дізнаєтеся про найкращі умови по кредитах, обираєте банк, і тільки після цього з уже оформленим кредитом йдете в автосалон. Кредит у банку ви можете отримати як безпосередньо на купівлю автомобіля, так і просто на споживчі потреби.

Максимальна сума, яку ви можете отримати, залежатиме від вашої кредитоспроможності. Що більший у вас дохід і менше платежів за кредитами, розстрочками, то на більшу суму кредиту ви можете розраховувати. Надаючи кредит на споживчі потреби, банк використовує показник боргового навантаження, який розраховується як процентне співвідношення розміру щомісячного платежу за операціями кредитного характеру до розміру середньомісячного доходу кредитоотримувача. Крім того, банк вивчить відомості, що містяться у вашій кредитній історії.

Процентна ставка – це зазвичай перше, на що орієнтуються кредитоотримувачі. Діапазон ставок за кредитами на автомобілі досить широкий. Відсоткова ставка залежить від багатьох факторів. Наприклад, від розміру вашої участі в купівлі автомобіля власними коштами – як правило, що більша сума початкового внеску, то менша відсоткова ставка. Також ставка варіюється залежно від терміну кредитування – якщо потрібно отримати кредит на п’ять років, то він вийде дорожчим за кредит, що надається на два роки.

 Автомобіль у заставі

При оформленні кредиту банк може вимагати, щоб на автомобіль було оформлено заставу. Застава служить гарантією повернення одержуваних у борг грошей. Якщо кредитоотримувач не здійснює виплати за кредитом, то банк може забрати майно в рахунок повернення кредиту. Поки автомобіль перебуває в заставі, дії з ним обмежені умовами договору застави. Без письмового дозволу банку не можна продавати автомобіль, здавати в оренду або закласти його.

КАСКО

Страхування за програмою КАСКО гарантує кредитору, що страхова компанія сплатить витрати, якщо з транспортним засобом щось трапиться (наприклад, пошкодження, викрадення, розкрадання, шкодочинство та ін.). Хоч страхування і допомагає господареві автомобіля теж захиститися від різного роду неприємностей, але слід враховувати, що це ще одна додаткова стаття витрат. Вартість страховки залежатиме від вартості автомобіля, його віку, вашого водійського стажу, наявності страхових випадків тощо. Ви можете погодитися на запропоновану банком програму страхування, а можете самостійно обрати іншу страхову компанію, в якій застрахувати свої ризики. Банк не може обмежувати вас у виборі страховика.

Джерело: https://auto-star.ua/cars/city/odessa