Бизнес-портал fdlx.com

Історія багатокористувацьких онлайн ігор

З чого ж все-таки все почалося? Гіганти онлайн РПГ індустрії Lineage 2 і WoW, шутери Counter Strike і Battlefield, стратегії начебто Travian? А почалося все з бідного студента (чимось нагадує історію створення Facebook, тільки цей студент так бідним і залишився), який в 1978 році почав розробку M. U. D. – Розрахованої на багато користувачів ігри за мотивами настолки Dungeon and Dragons. Гра була проста до неможливості: знай собі, качай персонажа до рівня «чарівника» і потім, ставши безсмертним, керуй іншими гравцями. Довго гра не прожила, але слід за собою залишила і за нею вже пішли більш довготривалі проекти.

Онлайн гра

Однією з таких ігор була Ultima Online. У 1997 році Річард Герріот і команда розробників створили цю геніальну гру, яка прожила більше 9 років і залишається актуальною для фанатів і прикладом для інших онлайн ігор. Відрізнялася Ultima тим, що навколо відбувалися не просто постійні битви з мобами і проходження нудних стандартних квестів (хоча цього теж вистачало), а панував справжній середньовічний світ, в якому жили реальні гравці і займалися проблемами, які хвилювали б вас в звичайному житті: будували будинок , розводили вихованців. Але все це в середньовіччі і з реальними гравцями. Ця особливість настільки прижилася і отримала популярність, що сотні ігор донині копіюють вміст Ultima, сотні гравців продовжують грати в цю гру http://www.games-girll.com/%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80-%D1%85%D0%B0%D0%B9/%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8B-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80-%D1%85%D0%B0%D0%B9/.

Побачивши успіх Ultima, сотні розробників почали придумувати нові онлайн ігри. Але чи то вони не приживалися, то чи були поганою копією оригіналу, то чи просто конкуренції з Ultima ніхто не витримував, але в підсумку так заміни цій грі придумано не було.

А ось в 1998 році з’явилася перша розрахована на багато користувачів стратегія в реальному часі, відома, напевно, всім поважає себе гравцям. StarCraft потрапив на прилавки магазинів і з часом став культовим проектом. Саме тут вперше проявилися ознаки стратегії в онлайні. Будувалися замки, влаштовувалися битви цілими арміями, купуються за ресурси, і все це з реальними гравцями. Якщо Ultima стала прабатьком всіх MMORPG, то StarCraft всіх MMORTS.

Браузерні ігри

У ці ж роки починають з’являтися браузерні ігри. Досвід Ultima не пройшов даром, багато хто з них є симуляторами реальному житті з бойової спрямованістю. Одним з найвідоміших браузерні проектів і одним з перших з’явилися був Бійцівський клуб. Розроблено він був у 2002 році. Цей проект являє собою не що інше, як бої між реальними гравцями в текстовому режимі. Ви вибираєте, яку частину тіла блокуєте, в які робите напад, в результаті у супротивника і у вас закінчується життя від ударів. У грі також була передбачена соціальна складова, але до Ultima з її клієнтом браузерної грі все ж було далеко. Для маленьких дівчат зьявились сайти онлайн ігор http://www.games-girll.com/%D1%80%D1%83%D1%81%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B9/%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%81/%D0%BF%D1%83%D0%B7%D1%8B%D1%80%D1%8C%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%81/.

Буквально через 2 роки світ потрясли два гігантських проекту, які тут же завоювали величезну популярність. Ігри Lineage 2 і WoW тут же підкорили аудиторію своєю неймовірно красивою, в порівнянні зі старенькою на той час Ultima, графікою і величезною кількістю можливостей. У них було все, що потрібно тодішньому користувачеві: професії, захоплення замків, битви, вивчення умінь, прокачування озброєння, соціальна складова і т.д. Обидві гри тут же отримали шалену популярність і до сих пір конкурують між собою. Саме ці ігри стали прабатьками Aion, Perfect World та інших MMORPG, що намагаються походити на ці проекти.     У цей же час, в 2004 році, розробники культової гри Half Life навіть і не замислювалися про багатокористувацьких іграх. Чисто для експерименту ними було створено додаток до свого дітища ще в 2000 році, яке через 4 роки отримало статус на багато користувачів. У цьому доповненні терористи і контр терористи боролися між собою на картах. Доповнення отримало назву Counter-Strike і незабаром стало прабатьком всіх відомих шутерів в розрахованому на багато користувачів режимі. Звичайно, були і до неї гри подібної тематики, на кшталт Team Fortress або Doom, але вони не могли отримати більшу популярність, ніж Counter-Strike, не було в них чогось особливого, що залучає аудиторію.

Пік створення MMO ігор припав на 2007+ роки. Тільки в один рік створюються десятки онлайн ігор, а в наш час сотні. З них більша частина походить на перші успішні проекти і ніяк від них не відхиляється. Браузерні ігри копіюють один одного, клієнтські від них не відстають. І лише ті, які йдуть своїм шляхом, знаходячи своєрідну родзинку, залишають слід в історії розвитку багатокористувацьких ігор, створюючи нове відгалуження, за яким будуть слідувати тисячі майбутніх проектів. Автор Михайло Поплавський.