Дамбінс Віліс та інші латвійські підприємці – допомога Україні під час війни

Військова агресія росії сколихнула світ та об’єднала його в прагненні протягнути руку постраждалим. Багато країн підтримали Україну на державному рівні, з-поміж них особливо виділяється Латвія. Її допомога стала найбільшою в співвідношенні до ВВП у світі й надалі зростає. Уряд Латвії підтримали представники бізнесу. Вони не лише відмовилися від співпраці з російськими компаніями та брали на роботу українських біженців. Допомога латвійських підприємців ― це також реальний порятунок у вигляді грошей, товарів, послуг для ЗСУ та мешканців звільнених територій.

Мир ― це те, чого бажає зараз кожен українець, і поступово всі рухаються до нього разом. Через війну багато людей потребують гуманітарної опіки, але, на щастя, є небайдужі латвійські підприємці, які допомагають постраждалим пережити непрості часи. Один за одним бізнесмени долучалися до гуманітарних та інших ініціатив, не чекаючи запровадження західних санкцій проти країни-агресорки. Хто вони ― успішні ділові люди з холодним розумом та великим гарячим серцем, які не змогли залишитися осторонь війни в Україні? Ось їхні історії.

Дамбінс Віліс та інші латвійські підприємці - допомога Україні під час війни

Власник деревообробної компанії Віталій Чмихов

Один із найбільших донорів України ― SIA Gaujas koks. Уже на четвертий день від початку масштабного вторгнення деревообробна компанія перерахувала українцям 1 млн євро. Для порівняння ― річний виторг від продажу Gaujas koksстановить 76 млн євро, тож Віталій Чмихов пожертвував 1% від неї. Він зазначив, що перемогти зло ― найважливіше завдання, попри негативні наслідки для розвитку бізнесу. Свій вклад підприємець доповнив оплатою житла та готелів, утриманням українців у Латвії.

Акціонери Dobeles dzirnavnieks

Добельський мірошник ― одне з найбільших підприємств Латвії, що займається виготовленням продовольчої продукції, активно підтримуючи Україну. За цей час Dobeles dzirnavnieks:

  1. Працевлаштували 16 українців.
  2. Організували разом з VG Kvadra Pak JSC передачу 10 центів із продажу кожного пачки вівсяних пластівців та цілозернової крупи.
  3. Доставили продуктові набори на звільнені території Донбасу та Миколаївської області.

Співробітники компанії всіляко сприяють біженцям у побуті. Зокрема, відводять до банку, щоб відкрити рахунок, організовують візит до ветеринара з хатніми тваринами тощо. З борошна, наданого Dobeles dzirnavnieks, на Харківщині печуть найсмачніший хліб. Мешканці звільнених територій та військовослужбовці ласують ним із задоволенням.

Група VS Energy та її акціонер Віліс Дамбінс

З-поміж власників Херсонобленерго, Кіровоградобленерго, Рівнеобленерго, Житомиробленерго та Чернівціобленерго ― латвійський бізнесмен Villis Dambins. Від початку російської агресії група компаній ВС Енерджі та особисто її співзасновник Віліс Дамбінс підтримують Україну в її боротьбі. Сумарно їхні внески перевищили 60 млн грн. Особисто Віліс Дамбінс витратив 83 тис. євро. «Я не українець за національністю, але став українцем за духом. Путін та росія мають відповісти за кожну смерть в Україні». ― сказав він. У списку придбання для потреб ЗСУ:

  • 5 позашляховиків;
  • 3 квадрокоптери Autel Evo 11;
  • декілька авто швидкої допомоги, призначених для транспортування поранених.

Але підтримання відомого латвійського бізнесмена Віліса Дамбінса не обмежилося лише військовими потребами. Фінансову допомогу від нього надійшла до Центру соціальної ініціативи COMMON Ground (м. Рига), що займається проблемами біженців. Організація HUMANOSH ― Sława and Izek Wołosiański Foundation придбала медичний транспорт за 30 тис. євро, отриманих від підприємця. Її метою є допомога дітям із матерями, що втікали від війни до Польщі.

Вілліс Дамбінс підтвердив, що готовий і надалі підтримувати Україну, доки та не відсвяткує перемогу над загарбником. За його словами, боронити державу відправилися понад 600 співробітників обленерго. Попри збитки, спричинені масштабними обстрілами, фахівці виїжджають на місця та ліквідовують пошкодження, щоб у кожному українському будинку, школі та лікарні було світло.

Улдіс Бікіс з Latvijas Finieris

Голова правління латвійської компанії, що здійснює виготовлення виробів із фанери, синтетичних смол, скооперувалася з RSEZ SIA VEREMS, щоб допомагати Україні. Вони оголосили, що направлятимуть 5 євро з кожного кубометра придбаного латвійського березового шпона. З нього компанія вироблятиме цінну продукцію, яку реалізовуватимуть на експорт.

У такий спосіб не лише українська сторона здобуде довгострокове безперервне підтримання. Мешканці Латвії матимуть гарантовані робочі місця. Експортна продукція з високою доданою вартістю сприятиме збільшенню надходження податкових платежів до бюджету. Тож на державному рівні Латвія також не припинятиме підтримувати Україну.

Нормунд Берг та AS SAF Tehnika

Компанія виробляє високотехнологічну продукцію, зокрема, радіорелейне обладнання, мікрохвильову апаратуру для застосунків, спектроаналізатор. З перших днів війни голова правління відправив листи співробітникам SAF Tehnika з повідомленням про засудження російської агресії. Товариство організувало декілька заходів:

  1. Морально та матеріально сприяло евакуації членів сімей співробітників з України.
  2. Виділило робочі місця для біженців.
  3. Надало 100 тис. євро через платформу Uzņēmēji mieram (Підприємці за мир).

Компанії без зайвих роздумів вийшла з угод із росіянами, втративши вкладені в проєкти кошти. Але заради України тут готові боротися та долати незручності.

Беззаперечна допомога до перемоги

Таких як Дамбінс Віліс насправді багато. Уся країна згуртувалася, навіть обмеживши себе певним чином. Оператори мобільного зв’язку в Латвії зняли оплату за роумінг та дзвінки в Україну. Лише станом на 28 лютого 2022 року 654 компаніївідгукнулися на російську агресію:

  • 312 готелів виділили 8000 місць для поселення біженців;
  • 258 компаній відкрили 1300 вакансій для втікачів від війни;
  • 84 підприємства надавали житло, засоби зв’язку, транспорт, продовольчі та непродовольчі товари, у т.ч. предмети гігієни, одяг, паливо.

Багато бізнесменів жертвують кошти через латвійську платформу Ziedot.lv та ініціативу Uzņēmēji mieram. «Підприємці за мир» уже пожертвували 500 тис. євро та не збираються на цьому зупинятися. Їхня наступна мета ― зібрати 5 млн євро. До цього вони закликають усіх небайдужих латвійців. Uzņēmēji mieram об’єднала понад 100 компаній та індивідуальних підприємців, кожен із яких пожертвував значну суму.

Також сприяння студентам у вигляді навчання на бюджетних місцях надав Університет економіки та культури (EKA). TestDevLab, попри фінансове підтримання, опікувалася освітньою ініціативою щодо українських дітей, запропонувавши для цього комп’ютери.

Розуміння того, що Україна виборює свободу не лише для себе, а і для Латвії, спонукає представників бізнесу активізувати її порятунок у різних сферах. Військова, фінансова, гуманітарна допомога не припиняються. Український народ дякує латвійському та завжди пам’ятатиме, що для нього зробили Gaujas koks, Dobeles dzirnavnieks, VS Energy, інвестор Віліс Дамбінс та багато інших.




Рейтинг популярных товаров наших читателей

Загрузка...

Новость (статью) «Дамбінс Віліс та інші латвійські підприємці – допомога Україні під час війни» подготовили журналисты издания Бизнес портал fdlx.com

Дата публикации: , последнее обновление страницы: 02.12.2022 14:05:18


Оставить комментарий:



Close sidebar