Холестерин: користь чи шкода для організму

Холестерин відноситься до групи органічних з’єднань. Це жироподібна консистенція, що міститься у мембранах клітин. Відповідає за регулярне оновлення на клітинному рівні, підтримуючи стійкість. Завдяки йому відбувається синтез вітаміну D, статевих гормонів, жовчних кислот.

Холестерин: користь чи шкода для організму

Майже 80% цієї речовини виробляється організмом самостійно. Решта ж 20% людина отримує з продуктів тваринного походження.

Холестерин захищає клітини крові від різних токсинів. Бере активну участь в утворенні жовчних кислот та інших необхідних організму складових. У будь-якому випадку рекомендується періодично здавати аналізи на загальний холестерин.

Шкода при перевищенні кількості холестерину

У наші дні холестерин розглядається як головний тригер атеросклерозу. Переважна більшість медичних працівників і людей, далеких від цієї сфери, переконані: холестерин виступає в ролі тієї жахливої речовини, яка веде до смерті величезної кількості людей. Однак наскільки це правильно?

Взагалі, існує кілька гіпотез щодо утворення тих самих бляшок на стінках артерій. Варто зазначити, що далеко не у всіх холестерин виставляється «ворогом народу».

Чого тільки варте припущення про те, що атеросклероз провокується порушенням ліпідного обміну. І в цьому випадку бляшки є не більш ніж результатом цього порушення.

Однак наявність безлічі різних теорій не скасовує того факту, що збільшена кількість холестерину впливає на ризик розвитку інфаркту. У зв’язку з цим ключовим кроком на шляху до профілактики різних захворювань є виділення факторів, що впливають на це.

Умовно можна виділити кілька основних причин:

  1. Куріння
  2. Фізична активність
  3. Харчові уподобання
  4. Індекс маси тіла
  5. Захворювання

Що потрібно робити для зниження рівня холестерину? Нічого надприродного! Слід утриматися від куріння, врегулювати режим харчування, сну та фізичної активності, а також регулярно проводити медичне обстеження щодо різних захворювань.

Виглядає нескладно. Далі залишається лише розпочати діяти. Однак перед цим варто сказати кілька слів про норми вмісту холестерину в організмі.
Кров та холестерин

Нормою холестерину крові людини вважається проміжок від 70 до 190 мг/дл (1,8–5 ммоль/л). У разі невідповідності цим цифрам необхідно звернутися за медичною консультацією з метою подальшого лікування.

Харчові аспекти холестерину

В основному кількість холестерину в їжі залежить від її жирності. Пряма залежність: чим більше жирність, тим вище вміст холестерину.

Також не можна не відзначити, деякі продукти допомагають знизити його рівень.

Продукти харчування, що знижують рівень холестерину:

  • Риба, печінка тріски та інші продукти, багаті на Омега-3 кислоти
  • Оливкова олія та інші рослинні олії, багаті на Омега-6 кислоти
  • Вівсянка та багаті клітковиною продукти
  • Фундук, волоський горіх, мигдаль, кешью
  • Авокадо
  • Протеїн

Тут варто дотримуватись двох рекомендацій:

  • Зменшити споживання їжі, що містить багато холестерину.
  • Збільшити частку продуктів, які допомагають зменшити холестерин.

Варто пам’ятати, що не треба впадати в крайнощі, говорячи про харчові звички.

Якщо подобається їсти на сніданок яйця, не відмовляйте собі в цьому. Рибні паштети та консерви теж не під забороною, проте варто приділити увагу овочевому гарніру.

Висновок

Підсумовуючи все сказане вище, можна стверджувати, що холестерин не такий страшний, як нас намагаються переконати. Головне – знати міру та правильно підходити до його споживання.




Рейтинг популярных товаров наших читателей

Загрузка...

Новость (статью) «Холестерин: користь чи шкода для організму» подготовили журналисты издания Бизнес портал fdlx.com

Дата публикации: , последнее обновление страницы: 28.01.2023 20:33:03


Оставить комментарий:



Close sidebar