Як списати борг банку і МФО в Україні в 2019-2020: списання позики законними методами ??

Якщо вірити статистиці, більше половини виданих кредитів відносяться до категорії “безнадійні”. Щоб повернути хоча б частину грошей, банки і МФО України можуть частково списати суму кредиту. Також в українському правовому полі з’явився Кодекс по процедурам банкрутства.

Важливо усвідомлювати, що списання кредиту – це право кредитора, а не обов’язок. Можливі випадки, коли фінансові організації спробують повернути гроші через суд або послуги колекторів.

Спробуємо розібратися, як законно списати борги по кредиту в 2019-2020 роках в банках і мікрофінансових організаціях.

Чи може український банк списати кредит?

Як списати позику перед банком і МФО в Україні в 2019-2020: списання боргу законними методами

Списати борги по кредиту можна в таких випадках:

Офіційно немає майна на фізичну особу

Коли немає ліквідних активів (нерухомість, автомобіль, техніка), фінустанові доцільніше закрити справу. Це стосується малих сум. З великими сумами – іпотека, автокредит – фокус не пройде, тому що позичальник надає документально заставу.

Термін давності

Банківська установа може списати борг і відсотки, що набігли за кредитом, якщо минув строк позовної давності по кредиту – 36 місяців з моменту останнього платежу.

Щоб списати позику за терміном давності за законами України, позичальник три роки зобов’язаний відстоювати позицію незгоди, не підписувати ніяких документів з банку, не здійснювати виплати.

Насправді, все не так просто, тому що при цьому вводиться заборона на виїзд з України. Ім’я вноситься в чорний список, що обмежує можливість взяти новий кредит.

Банкрутство

Списати кредит банку можна за допомогою процедури банкрутства і неплатоспроможності. Цей процес можна запустити, попередньо продавши або переписавши на інших людей техніку, квартиру, автомобіль і т.д. При цьому є наслідки такого статусу: банкрут не може укладати фінансових угод протягом п’яти років після набуття статусу.

У 2019 вступив в силу новий Кодекс про процедуру банкрутства .

Тепер боржник має можливість реструктуризувати або повністю списати кредит.

Алгоритм дій

Питання вирішується в господарському суді, куди потрібно надати заяву про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність.

Заява візьмуть, якщо:

  1. сума прострочених зобов’язань боржника перед кредитором складає не менше 30 розмірів мінімальної заробітної плати;
  2. боржник припинив погашення кредитів або здійснення інших планових платежів в розмірі понад 50% місячних платежів по кожному з кредитних та інших зобов’язань протягом 2 місяців;
  3. прийнято постанову у виконавчому провадженні про відсутність у фізичної особи майна, на яке може бути звернено стягнення;
  4. існують інші обставини, які підтверджують, що найближчим часом боржник не зможе виконати грошові зобов’язання або здійснювати звичайні поточні платежі (загроза неплатоспроможності).

В цьому випадку необхідно заплатити арбітражному керуючому. Заплатити потрібно за 3 місяці вперед, по 5 прожиткових мінімумів для працездатних громадян за кожен. Таким чином, арбітражному керуючому необхідно заплатити близько 30 тисяч гривень.

Крім цього боржнику потрібно показати план реструктуризації боргів, який повинен бути затверджений усіма кредиторами, а після цього – судом.

інвалідність

Бувають випадки, коли кредит в банку списують по інвалідності (1 або 2 група). У цих випадках фінансові зобов’язання перекладаються на страхову компанію.

Як списати мікропозику МФО

У ситуаціях з МФО вдається домовиться про списання пені, штрафів за мікропозик, тому що тіло кредиту порівняно невелике. Сума обчислюється тисячами гривень. Дані гроші не варті того, щоб на вас вийшли колектори або постійно допікали дзвінками.

Списати всю суму мікрофінансові організації можуть в таких випадках:

  • Примусово за рішенням виконавчої служби;
  • Добровільно на власний розсуд. Причини: смерть, втрата працездатності, в’язниця.

Якщо дійшло до суду

Перед списанням кредиту, відповідно до закону України, МФО і банки повинні отримати підтвердження, що у боржника немає грошей. Буде відкрито судову справу.

У банках працюють кваліфіковані та мотивовані юристи. Тому до суду краще не доводити справу.

Якщо суд програно, треба домовлятися безпосередньо з кредитором. Можна домогтися знижки або розстрочки виплати суми кредиту.

Гроші на погашення кредиту

Для отримання грошей доведеться брати новий кредит у тих фінансових установ, які його зможуть видати під більш м’які умови. Також можна звернутися до кваліфікованого юриста, у якого є досвід в подібних питаннях.

Дані статті допоможуть взяти кредит з поганою кредитною історією або без офіційного працевлаштування:

Читайте також:




Рейтинг популярных товаров наших читателей

Загрузка...

Новость (статью) «Як списати борг банку і МФО в Україні в 2019-2020: списання позики законними методами ??» подготовили журналисты издания Бизнес портал fdlx.com

Дата публикации: , последнее обновление страницы: 28.12.2019 11:47:11


Оставить комментарий:



Close sidebar