Газові опалювальні котли: як скоротити витрати газу?

Тепло та затишок в оселі не мають ставати випробуванням для сімейного бюджету. Тим паче у суворих реаліях сьогодення. Газовий котел — найкращий і найекономічніший пристрій для опалення на сучасному ринку. За його допомогою можна швидко обігріти приміщення будь-якої площі. Аби не витрачати зайвого, потрібно правильно вибрати котел і запам’ятати деякі правила експлуатації.

Газові опалювальні котли: як скоротити витрати газу?

Різновиди газових котлів

Усі агрегати поділяються на одноконтурні та двоконтурні. Залежно від цього параметру визначається сфера використання пристроїв. Наприклад, якщо розглядати котел газовий двоконтурний, то можна відзначити, що він більш універсальний та споживає меншу кількість газу. Пристрій працює у двох режимах: нагрів теплоносія для опалення оселі та нагрівання води для побутових потреб.

Паливо (газ) горить та виділяє тепло в спеціальній камері. Продукти згоряння та окислення виходять через димохід, нагріваючи при цьому теплообмінник. Нагрівання води для побутових потреб відбувається за рахунок здвоєного або роздільного теплообмінника.

Як зменшити витрати природного газу на опалення

Щоб зменшити споживання газу на опалення, необхідно не тільки правильно підібрати котел, але й дотримуватися певних правил:

  1. Утеплити будинок чи зовнішні стіни квартири. Добре себе зарекомендували пінополістирол, мінеральна вата, піноізол, теплоізоляційна штукатурка. На зовнішні стіни припадає від 20 до 25% усіх тепловтрат, тож зниження цих показників суттєво покращить показники температури всередині.
  2. Встановити регулятори на батареї. Щоб не регулювати температуру на котлі, можна збільшувати чи зменшувати нагрів радіаторів у кожній кімнаті окремо. На ніч бажано знижувати температуру, аби членам родини краще спалося.
  3. Перевірити стан вентиляційної системи оселі. Зміна повітря у квартирі чи будинку обов’язкова. Але надмірне вентилювання призводить до посиленої роботи газового котла, щоб нагріти холодне повітря з вулиці.
  4. Не закривати батареї шторами. Якщо в кімнаті довгі штори, тепло від батарей залишається за ними. Радіатори обігрівають лише простір перед вікнами, а в самій кімнаті тепла забракне.
  5. Поставити тепловідбивні екрани позаду батарей. Щоб не гріти даремно стіни, можна закріпити на них спеціальні мати зі спіненого поліетилену з покриттям алюмінієвою фольгою. Теплові промені, які виробляє батарея, відбиваються від дзеркальної поверхні та повертаються до кімнати.

Інші поради щодо економії газу

Завдяки своїй універсальності двоконтурні газові котли дозволяють не тільки зігріти оселю, але й забезпечити гаряче водопостачання. Щоб економити на ГВП, будуть корисні такі поради:

  • звикнути приймати душ, а не ванну;
  • придбати економну лійку для душу;
  • поставити одноважільні змішувачі;
  • встановити на крани насадки-аератори, які збільшують обсяг води, змішуючи її з повітрям.

Що стосується приготування їжі на газу, це найменш витратний процес, але й тут можна зекономити. Наприклад:

  1. Готувати на найменш можливій потужності пальника, якої достатньо для тієї чи іншої страви. Вогонь не має «облизувати» посуд.
  2. Використовувати газову духовку тільки для великих страв. Для невеличких об’ємів краще скористатися мікрохвильовкою.

Знаючи ці нюанси, ви зможете більш раціонально витрачати газ та зменшити цифри в щомісячних платіжках.




Рейтинг популярных товаров наших читателей

Загрузка...

Новость (статью) «Газові опалювальні котли: як скоротити витрати газу?» подготовили журналисты издания Бизнес портал fdlx.com

Дата публикации: , последнее обновление страницы: 28.01.2023 00:42:53


Оставить комментарий:



Close sidebar