Колектори в Україні 2020/2021. Чи законно, коли погрожують? Що робити боржнику банку, МФО? Як спілкуватися з колекторами? ??

Українці все частіше користуються послугами МФО або банку, щоб узяти кредит або мікропозику. У зв’язку з нестабільним фінансовим становищем в Україні не завжди виходить повернути позику вчасно. Якщо гроші не повертати кілька місяців, можуть дати про себе знати колектори. Розберемося, що законно, а що незаконно в українському правовому полі. А також будуть надані поради, як протидіяти психологічному тиску.

У цьому матеріалі розглянемо такі питання:

  • Що робити, якщо колектори погрожують боржнику або сім’ї і друзям;
  • Законність роботи колекторів і новий закон №2133, який регулює їх діяльність;
  • Що можуть зробити колектори в Україні, а що їм заборонено робити в 2020 році;
  • Чи можуть колектори реально приїхати додому і яку модель поведінки потрібно вибрати боржнику.

Колектори в Україні в 2020 році законно, якщо загрожують Що можуть зробити і що робити боржнику банку або МФО

Хто ці “страшні люди”?

Колекторські агентства спеціалізуються на позасудовому поверненні прострочених або проблемних кредитів. Позики вони вибивають як у фізичних, так і у юридичних осіб. Цей процес іноді відбувається в грубій формі. У подібних організаціях часто працюють колишні військові або співробітники силових відомств, які не звикли церемонитися і ввічливо вести діалог.

Зацікавленість у колекторів пряма – чим більше вони повернуть позик, тим більше вони отримають грошей, тому що працюють за відсоток.

Новий закон №2133, щоб вгамовати запал колекторів

Закон України №2133 “Про захист прав і законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності” прийнятий в першому читанні в 2019 році. У документі чітко зазначено, що такі дії є неприпустимими – зневага людською гідністю, вторгнення в приватне життя і порушення прав і свобод.

Перед нагадуванням про борг колектор зобов’язаний особисто або поштою надіслати документ про наявність простроченого кредиту, а також підтвердити свої повноваження.

Потрібно від колектора вимагати номер і дату договору між банків або МФО і колектором.

Якщо боржник письмово повідомить колекторське агентство про інвалідності (I або II група), про лікування при тимчасовій втраті працездатності, колекторам заборонено з ним спілкуватися.

Якщо боржник оспорює займ в суді або якщо справа стосується нерухомості, яка є єдиним місцем проживання сім’ї, тиск також заборонено. Дана норма закону діяла і раніше.

Згідно із законом нецензурна лексика, залякування і підвищення голосу заборонені: забороняється психологічний тиск.

Ще раз в законі підкреслили, що не можна використовувати насильство, погрози щодо і боржника і членів його сім’ї.

Дзвінки в робочі дні з 8 вечора до 9 ранку заборонені. У вихідні та святкові дні дзвінки заборонені цілодобово.

Номер телефону абонента колектора більше не буде засекречений. Дзвонити можна не частіше 2-х разів на добу, не більше 4-х разів на тиждень.

З родичами боржника колекторам спілкуватися не дозволяється. Також не можна дзвонити або приходити на роботу.

Визначено чіткий список даних, який забороняється збирати та зберігати в процесі колекторської діяльності.

Висуваються вимоги до колекторів. Людині повинно бути більше 25 років, повинен досконало знати українську мову. Потрібна довідка від психіатра, нарколога. Кандидати повинні пройти ряд процедур. В іншому випадку у фірми заберуть ліцензію.

Якщо діяти за законом, то не все так страшно . Багато норм були прописані і до цього. І тиск можна кваліфікувати як вимагання або хуліганство. Але в Україні не завжди питання вирішуються законним шляхом, тому потрібно підготуватися психологічно до спілкування з колекторами. На форумах і в соціальних мережах обговорюються випадки, коли діяльність щодо повернення грошей виходить за рамки закону. Відгуки про їх методи впливу не самі приємні.

Правила поведінки під час спілкування з колекторами

Правила поведінки під час спілкування колектори 2020 Україна

Якщо позичальник не має можливості віддати борг банку або мікрофінансової організації, краще не йти від діалогу зі співробітниками банка або мікрофінансової організації. Потрібно спробувати вирішити з ними питання на основі його реструктуризації або відстрочення. У тому випадку, коли в роботу вступають колектори, краще взагалі не вступати з ними в діалог.

Робота колекторів

Коли боргом починають займатися колектори, в більшості випадків їх дії носять незаконний характер. Спроби стягнення з клієнта боргу складаються з 2 етапів:

  1. Йдуть наполегливі телефонні дзвінки, з метою знаходження слабких місць клієнта.
  2. За місцем проживання боржника виїжджає спеціальна бригада.

Етап телефонних дзвінків

Шляхом ведення наполегливих телефонних дзвінків колекторами виробляється тактика способів повернення боргу.  У своїй роботі вони роблять упор на раціональність і не керуються емоціями.

Під час розмови боржник не повинен повідомляти про свої проблеми, оскільки колектори тут же цим скористаються. На підставі отриманої інформації ними формується висновок: зможуть вони чи ні повернути кошти.

Телефонні дзвінки йдуть родичам боржника. Якщо громадянин погано розбирається в українських законах, може послідувати залякування. Далі звучить пропозиція повернути борг за свого близької людини. Ці дії вже будуть знаходитися на межі порушення закону.

Оптимальним варіантом буде припинення спілкування з колекторами, не відповідаючи на їхні телефонні дзвінки.

Виїзд бригади

Як тільки колектори зрозуміють, що телефонними переговорами повернути гроші не виходить, за адресою проживання боржника направляється виїзна бригада.

У цьому випадку дії позичальника повинні бути наступними:

  1. Не слід вести ніякі розмови з колекторами.
  2. У разі повторного відвідування з боку боржника повинне піти попередження про виклик поліції.
  3. Якщо дзвінок пролунає в третій раз, необхідно викликати патрульну поліцію, яка відвезе цих людей в відділення.

У деяких випадках дії співробітників бригад мають інший характер. Бачачи, що подальші дзвінки в двері можуть привести до небажаного результату, починаються переговори з сусідами. Їм повідомляється вся негативна інформація щодо боржника з проханням допомоги в сприяння поверненню боргу. Часто це призводить до потрібного результату.

Слід пам’ятати, що колектори юридично грамотні люди. Під час розмови вони вживають жорсткі фрази, але не виходять за рамки закону. Вони добре розуміють різницю між ввічливим попередженням і загрозою. Якщо їх дії починають носити протиправний характер, боржник може сміливо звертатися до органів патрульної поліції. Закон буде на його боці.

Матеріали по темі:




Рейтинг популярных товаров наших читателей

Загрузка...

Новость (статью) «Колектори в Україні 2020/2021. Чи законно, коли погрожують? Що робити боржнику банку, МФО? Як спілкуватися з колекторами? ??» подготовили журналисты издания Бизнес портал fdlx.com

Дата публикации: , последнее обновление страницы: 13.12.2020 15:11:00


Оставить комментарий:



Close sidebar